Pencipta Jenama Proton Saga Meninggal Dunia

SUNGAI PETANI – Seorang pesara askar yang mencipta jenama yang menjadi kebanggaan Malaysia, Proton Saga, untuk memenangi pertandingan penamaan model kereta kebangsaan pertama meninggal di rumahnya di Taman Nuri dekat sini semalam.

Ismail Jaafar berusia 71 tahun.

Dia meninggal dunia sehari setelah dikeluarkan daripada hospital, akibat komplikasi perubatan pada pukul 3.10 petang, disamping ahli keluarga yang lain.

Ismail meninggalkan seorang balu, Sariah Abdul Rahman, 69, dan anak-anak, Mohd Sariffuddin, 46, Siti Sarismahan, 42, dan Siti Sarismahanim, 37.

Mohd Sariffuddin berkata kesihatan bapanya mula merosot sejak akhir tahun lalu dan sering mendapatkan rawatan perubatan.

“Dia juga mempunyai penyakit jantung, selain mengalami masalah buah pinggang dan diabetes, dan hanya pada hari Khamis dia telah dikeluarkan daripada hospital dan pada hari Jumaat (12,Jan), dia meninggal dunia disisi ahli keluarga tersayang.

“Alhamdulillah, jenazahnya dikebumikan di tanah perkuburan Islam Raudahtus Solihin Amanjaya pada pukul 10.55 malam tadi,” katanya.

Ismail, yang telah bersara semenjak 20 tahun yang lalu sebelum memenangi pertandingan Proton untuk penamaan jenama kereta kebangsaan, adalah sarjan kakitangan tentera dan jawatan terakhir beliau adalah sebagai ketua kerani di Pusat Latihan Kor Perkhidmatan di Taiping, Perak.

Pada bulan Julai tahun lepas, Ismail, dari Pulau Pinang, telah melaksanakan Haji dengan isterinya yang mana perkara ini turut mendapat liputan daripada pihak media.

Nama Proton Saga ini dipilih daripada sejumlah 102,823 penyertaan yang diterima oleh Syarikat Otomobil Nasional (Proton) sebagai penganjur dan edisi pertama kereta kebangsaan yang dilancarkan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada 1 Sept 1985

sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *