8 Barang ‘Rare’ Orang Jadikan Hantaran Kahwin. Nombor 7 Tu Tak Pernah Terfikir Langsung!

Bila dah kumpul duit tak kisahlah menabung atau main kutu sejak mula kerja dulu, apa perkara pertama yang korang idam-idamkan? Semestinya, kahwin! Siapa taknak kahwin kan? Tengok member shopping, jalan-jalan dan bercuti laki bini, tak jeles keee?

Bila nak kahwin, macam-macamlah kena prepare termasuk barang hantaran dari kedua-dua belah pihak yang nak dibawa masa akad nikah nanti. Kalau ikut adat orang dulu, cukuplah bagi buah-buahan dan coklat, sepersalinan baju, seperangkat alat solat, senaskah Al-Quran, set wangian dan jam serta banyak lagi keperluan diri.

Kalau sekarang, fuhh lagi advance! Orang Malaysia ni kadang-kadang kreatif jugak, macam-macam jenis hantaran pelik diorang bagi dengan rekaan cantik-cantik. Terkejut tok kadi woi! Haha… Jom kita tengok antara 8 barang hantaran pelik yang pernah orang Malaysia bagi kat pasangan masing2 sampai kecoh kat media sosial kita.. Mind blown betul!

 

1. Permainan PlayStation 4, FIFA18 untuk ‘kaki gamer’

8 Barang ‘Rare’ Orang Jadikan Hantaran Kahwin. Nombor 7 Tu Tak Pernah Terfikir Langsung!

 

Kalau lelaki dapat hantaran PlayStation 4, bahagia hidup beb. Confirm dia tak keluar lepak mamak, jumpa kawan atau balik kerja lambat. Jangan risau la kalau laki korang nak berlaku curang… Tak akan punya! Lagi satu kalau dapat bini yang memahami, silap haribulan dia pun join main sekali. Boleh buat perlawanan laki bini lepas balik kerja

 

2. Aksesori motosikal atau kereta. Kasi modified kenderaan tu cun-cun!

8 Barang ‘Rare’ Orang Jadikan Hantaran Kahwin. Nombor 7 Tu Tak Pernah Terfikir Langsung!

 

Ini pun menjadi antara favourite dan kegilaan ramai lelaki. Selain game, diorang pun suka aksesori kereta atau motosikal ni! Dari beli sendiri, alangkah baiknya kalau pihak perempuan bagi hantaran contohnya helmet ke, sport rim ke atau apa-apa lah…

 

8 Barang ‘Rare’ Orang Jadikan Hantaran Kahwin. Nombor 7 Tu Tak Pernah Terfikir Langsung!

 

Nampak pelik tapi sekali dah dapat, memang sayang habis kat bini tu… Percaya atau tak, diorang pandai ubah suai kenderaan ikut kepuasan dan style yang diorang nak. Memang bahagia la hidup diorang bila boleh bergaya dan tunjuk kat kawan-kawan… Sengih je bawak bini kat belakang… Hehehe

 

3. Peralatan dan bahan untuk memasak. Tandanya supaya bini korang rajin masak…

8 Barang ‘Rare’ Orang Jadikan Hantaran Kahwin. Nombor 7 Tu Tak Pernah Terfikir Langsung!

 

Barang hantaran ni paling ‘rare’ sekali tapi sangat unik dan memberi makna yang mendalam. Orang perempuan kalau dapat kuali, periuk, lesung batu atau bahan memasak seperti minyak, tepung dan sebagainya, fahamilah bahawa suami korang tu nak korang rajin masak kat rumah. Takkan suami nak ‘makan luar’ kot?

Bila masak untuk suami, tambah-tambah lauk kegemaran dia, suami pun suka dan bertambah sayang. Barulah hidup bahagia… Tak gitu?

 

 

4. Haiwan peliharaan. Comel habis!

8 Barang ‘Rare’ Orang Jadikan Hantaran Kahwin. Nombor 7 Tu Tak Pernah Terfikir Langsung!

 

Aww cutenya bagi haiwan peliharaan kat pasangan korang.. Barang hantaran ni dikategorikan paling comel antara banyak-banyak hantaran. Mesti salah seorang pasangan tu pencinta haiwan kan?

 

8 Barang ‘Rare’ Orang Jadikan Hantaran Kahwin. Nombor 7 Tu Tak Pernah Terfikir Langsung!

 

Unik dan cute habis bila dulang hantaran ada kucing dan haiwan comel-comel yang lain… Nanti dah duduk serumah boleh bela sama-sama. Kalau salah seorang outstation, boleh main dengan kucing tu untuk hilangkan bosan!

 

5. Buahan dan sayuran. Dengar macam biasa je tapi bukan? Tapi ni rare

8 Barang ‘Rare’ Orang Jadikan Hantaran Kahwin. Nombor 7 Tu Tak Pernah Terfikir Langsung!

 

Kalau tradisi dulu bagi buah-buahan segar seperti epal, anggur, oren dan sebagainya, orang Malaysia zaman sekarang memang kreatif. Dari bagi buah biasa, diorang bagi durian, pisang setandan dan sayur seperti petai serta ulam-ulaman lain. Mungkin pasangan diorang suka durian? Letak je dulang hantaran tu depan pengantin, satu rumah bau!

 

8 Barang ‘Rare’ Orang Jadikan Hantaran Kahwin. Nombor 7 Tu Tak Pernah Terfikir Langsung!

 

Boleh je buat style hantaran baru, tapi make sure korang hias lawa-lawa dan jangan isi berat sangat sampai nak patah tangan dulang girl atau boy korang pulak!

 

6. TV LED untuk kegunaan korang jugak nanti…

8 Barang ‘Rare’ Orang Jadikan Hantaran Kahwin. Nombor 7 Tu Tak Pernah Terfikir Langsung!

 

Kalau dulu zaman belajar tengok TV pun tak, kalau ada pun TV kecik atau tengok kat mamak je bila ada perlawanan bola. Haa, bila nak kahwin bagi la pasangan korang tu TV sebagai barang hantaran. Mesti senyum lebar punyalah… Bukan apa, TV tu pun nanti korang boleh tengok jugak bila dah duduk serumah. Ada sikit hiburan lepas balik kerja…

 

7. Selipar jepun? Seriously?

8 Barang ‘Rare’ Orang Jadikan Hantaran Kahwin. Nombor 7 Tu Tak Pernah Terfikir Langsung!

 

Taktahu apa niat sebenar pasangan korang bila selipar dijadikan barang hantaran, tapi ia memang unik dan ‘rare’ betul. Hmm, kalau fikir balik boleh pakai dalam rumah atau ke bilik air. Sebab biasanya lantai ni licin dan senang tergelincir, kalau pakai selipar kan selamat sikit. Nampak jugak korang tu pembersih…

 

8. Gitar untuk yang gila muzik. Untung boleh nyanyi lagu untuk bini!

8 Barang ‘Rare’ Orang Jadikan Hantaran Kahwin. Nombor 7 Tu Tak Pernah Terfikir Langsung!

 

Jenis lelaki yang suka main gitar ni memang sweet habis. Sesuai sangat dapat gitar sebagai hantaran. Untung-untung time bini merajuk, boleh pujuk dengan nyanyi lagu kegemaran sambil main gitar. Jangan sesekali pandang rendah pada lelaki yang main gitar ni… Gitar bukan murah, lepastu bakat memetik gitar bukan semua orang ada tau!

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Sumber: OhBulan

Kowloon Walled City : Penempatan Paling Padat Di Dunia Yang Tiada Undang-Undang

Kowloon Walled City, sebuah kawasan penempatan manusia yang paling padat di dunia, terletak di Kowloon City, Hong Kong. Dengan bersaiz 6.5 ekar iaitu 5 kali ganda saiz padang bola, ia pernah diduduki oleh 33,000 (ada yang mengatakan 50,000) penduduk pelbagai peringkat umur, namun ia telah diroboh pada tahun 1992.

Nama “Walled” City diberi yang mana tanah ini dikelilingi oleh dinding yang sangat kukuh ketika menjadi kubu ketenteraan bagi mengawasi British di China.

 

kowloon walled city 13

 

Bermula sebagai kubu tentera China, ia kemudiannya menjadi sebuah wilayah selepas New Territories dipajak oleh China kepada Britain pada tahun 1989. Pendek kata, ia merupakan satu petak tanah milik Britain yang dikelilingi oleh tanah China ketika itu. Bermula dengan tanah kosong, ia mula menjadi penempatan.

 

kowloon walled city 6

 

Namun, penempatan ini semakin padat dan bertambah dengan drastik semasa penawanan Hong Kong oleh Jepun ketika Perang Dunia Ke-2. Selepas Jepun menyerah kalah, penempatan ini menjadi kawasan setinggan.

 

kowloon walled city 2

 

Penempatan ini terdiri daripada lebih daripada 300 buah bangunan tinggi bersambung, yang menempatkan 8,800 buah rumah pangsa dan 1,000 buah perniagaan. Ia merupakan hasil kerja seorang arkitek tanpa bantuan dan sumbangan dari sesiapa. Walled City juga merupakan sebuah kawasan yang tidak mempunyai undang-undang kerana Britain dan China masing-masing tidak mahu bertanggungjawab ke atas kawasan ini.

 

kowloon walled city 14

 

Pembangunan di kawasan ini melonjak naik di antara tahun 1960an dan 1970an yang menjadikan tanah ini hampir penuh dengan bangunan 10 tingkat dan lebih. Namun, ia tidak melebihi 14 tingkat disebabkan terdapat lapangan terbang 800 meter daripada penempatan ini iaitu Lapangan Terbang Kai Tak.

 

kowloon walled city 5

 

Penempatan ini juga tidak dipantau dan tidak mengikut peraturan kesihatan dan keselamatan, yang menyebabkan lorong-lorong gelap di bangunan-bangunan yang berkelebaran 1 hingga 2 meter itu bocor dan air menitis di merata tempat. Pencahayaan dan saliran air juga sangat teruk. Pembinaan bandar ini yang tidak dikawal selia menyebabkan kebanyakan daripada 300 bangunan ini mempunyai asas yang teruk dan tiada utiliti.

 

kowloon walled city 3

 

Terdapat jambatan menghubungkan antara satu bangunan dengan bangunan lain di tingkat atas dan sangat panjang sehinggakan seseorang boleh berjalan dari utara ke selatan yang merentasi seluruh kawasan ini tanpa menjejakkan kaki di atas tanah. Disebabkan keluasan rumah tersangat kecil iaitu 23 meter persegi, ruang digunakan secara maksima dengan menghasilkan tingkat atas yang lebih luas, balkoni dan penggunaan ruang atas bumbung.

 

girard kowloon006

 

kowloon walled city 16 278

 

Bandar ini menjadi sangat terkenal dengan rumah pelacuran, kasino, sarang dadah serta sarang candu pada awal tahun 1980. Ia juga terkenal dengan medan selera yang menyediakan daging anjing, serta doktor gigi yang tidak bertanggungjawab boleh terlepas dari dakwaan jika berlaku apa-apa terhadap pesakit mereka. Ia menjadi syurga kepada penjenayah dan penagih dadah yang dikawal oleh kongsi gelap China.

 

kowloon walled city 7

 

kowloon walled city 8

 

Segala keperluan boleh dipenuhi di dalam bandar padat ini termasuklah restoran, kedai runcit dan juga salun rambut. Bagi mereka yang menjalankan perniagaan pemprosesan makanan, tujuan berpindah ke penempatan ini adalah kerana sewa yang murah dan melarikan diri daripada pemeriksa kebersihan dan jauh daripada bidang kuasa kesihatan kerajaan.

 

kowloon walled city 12

 

kowloon walled city 11

 

Bancian rasmi menganggarkan populasi penempatan ini sebanyak 10,004 orang pada tahun 1971 dan 10 tahun kemudian, ia menjadi 14,617 orang. Pada tahun 1987, survey yang dijalankan oleh kerajaan mendapati sebanyak 33,000 orang tinggal di penempatan ini. Menurut survey ini juga, Kowloon Walled City mempunyai kepadatan penduduk sebanyak 1,255,000 setiap satu kilometer persegi. Juga terdapat laporan bahawa penduduk di sini sebanyak 50,000 orang.

 

kowloon walled city 9

 

kowloon walled city 22

 

Walaupun tempat ini menjadi sarang jenayah dan kongsi gelap, namun penduduknya menjalani hidup yang aman dengan kanak-kanak bermain di bumbung apartment. Atas bumbung rumah mereka menjadi satu-satunya tempat untuk menghirup udara segar dan mencari ketenangan terperangkap di dalam rumah yang padat.

 

kowloon walled city 4 942

 

kowloon walled city 5 75

 

Setelah sekian lama, kerajaan Britain dan China mula mendapati penempatan ini menjadi semakin tidak dapat tertanggung lagi walaupun kadar jenayah yang rendah.

 

kowloon walled city 23

 

Akhirnya, keputusan telah dibuat selepas beberapa perbincangan, untuk merobohkan penempatan ini. Ramai penduduk membantah dan menentang cadangan itu dengan menjelaskan bahawa mereka gembira tinggal sebegtiu, namun ia tidak mengubah apa-apa.

 

kowloon walled city 24

 

Kerajaan Hong Kong diberikan pampasan sebanyak RM11.55 billion dan pemindahan bermula pada tahun 1991. Selepas proses pengusiran penduduk yang sangat sukar tamat, proses merobohkan bermula pada Mac 1993 dan tamat pada April 1994.

 

kowloon walled city park

 

Kini, tapak penempatan terpadat di dunia satu ketika dulu telah dibina sebuah taman, yang diberi nama Kowloon Walled City Park.

Apabila ditannya, bekas penduduk di Kowloon Walled City rata-rata menjawab mereka paling rindukan persahabatan yang wujud ketika tinggal di situ. Menurut Heung Yin-King, anak perempuan sulung keluarga Heung yang tinggal di penempatan ini semenjak 1960an, hidup mereka sangat miskin namun mereka sangat gembira.

“Walaupun rumah kami sangat kecil sehinggakan tidak dapat memuatkan meja makan, namun kami bahagia,” jelas Heung Yin-King.

 

Sumber :

1. Daily Mail

2. Most Odd

3. South China Morning Post

4. Wikipedia

 

Kredit: iluminasi.com

Pedang Paling Tajam Di Dunia, Milik Siapa?

Pedang yang diakui paling tajam di dunia oleh pakar pembuatan pedang barat adalah pedang yang dimiliki oleh Sultan Salahuddin Al-Ayyubi, pembuka Bandar Palestine. Ketajamannya mampu menembus baju besi crusader, memotong dua pedang lawan, membelah perisai dan batu tanpa mengalami kerosakan pada matanya.

 

 

Kehebatan pedang buatan Damsyik dan terkenal dengan panggilan Pedang Persia ini telah mengatasi kehebatan pedang Katana dari Jepun dan pedang Excalibur milik Raja Arthur

 

 

Pedang ini diperbuat besi baja “damascus” dengan teknik rahsia yang disaluti CNT (Carbon Nano Tubes) yang menjadikan ianya AMAT TAJAM dan LENTUR. Seni pembuatan pedang yang terahsia ini amat dikagumi oleh puak Barat.

 

 

Kajian metalurgi moden setakat hari ini juga, masih tidak berkeupayaan untuk menghasilkan pedang berteknologi tinggi (teknologi NANO) dari peradaban Islam pada kurun ke-12 ini.

Setelah sekian lama pedang ini menjadi rahsia akan kehebatannya, akhirnya pengkaji barat telah berjaya membongkar rahsia pedang ini.

 

 

Rupa-rupanya didalam pedang ini terdapat sebatang tiub rod Damascus yang bersaiz nano yang mudah lentur, tidak mudah patah dan sentiasa tajam sehinggakan mampu membelah apa saja. Apa itu CNT?

CNT merupakan suatu rantaian atom karbon yang terikat di antara satu sama lain secara heksagonal berbentuk silinder yang mempunyai diameter sekecil 1-2 nanometer. Silinder CNT ini boleh mencapai panjang sehingga berpuluh-puluh mikron dan tertutup di bahagian hujung seolah-olah sebatang paip yang ditutup dikedua-dua hujungnya.

Pencirian yang dilakukan terhadap bahan ini juga menjelaskan bahawa CNT mempunyai kekuatan paling tinggi berbanding bahan lain. Ia juga mempunyai sifat kekonduksian elektrik melebihi kuprum dan logam. Keunikan tiub karbon nano yang lain ialah mempunyai ketahanan terhadap suhu tinggi serta mempunyai jisim yang lebih ringan dari aluminium. Teknologi NANO.

 

 

Salahuddin Al-Ayyubi memimpin Tentera Islam dalam perang salib kurun ke-12
Kehebatan Pedang Salahuddin Al-Ayyubi telah dibongkar oleh Prof Dr. Peter Paufler dari Jerman. Prof tersebut menjumpai CNT di dalam pedang tersebut bersama senjata2 yang digunakan oleh tentera-tentera Islam pada ketika itu sewaktu perang Salib. CNT ini yang menjadikan pedang tentera Islam ini sangat tajam tetapi mudah lentur.

Teknologi NANO ini menggunakan besi baja “Damascus” yang juga dipanggil wootz. Bijih besi ini mengandungi sejumlah peratusan unsur Karbon. Selain besi dan karbon, unsur-unsur seperti Kromium, Mangan, Kobalt juga ditambah bagi menambahkan lagi kekuatan, ketajaman dan kelenturannya.

 

 

Teknik pembuatan pedang ini begitu rahsia sehinggakan hanya beberapa keluarga tukang besi di Damsyik saja yang menguasainya. Akhirnya pada kurun ke-18, teknologi pembuatan pedang ini telah pupus.

 

 

Apa yang tinggal hanyalah pedang-pedang, tombak dan Pisau yang kini tersebar di pelbagai Museum di seluruh dunia. Sekadar mengingatkan kita bahawa Teknologi Hebat Peradaban Islam ini telah hilang di telan zaman.

 

Sumber : nasihatmedia

Angsa Disangka Babi, IG Maya Karin Diserang Netizen

Gara-gara memuat naik foto seekor angsa yang sedia untuk dimasak di laman Instagram, pengikut pelakon dan penyanyi Maya Karin berbalah sesama sendiri.

Semuanya bermula apabila ada netizen jahat yang menyangka Maya memuat naik foto seekor babi yang sedia untuk dimasak.

Maya yang kini berada di Vietnam bersama keluarganya memuat naik foto angsa tersebut dengan kapsyen berbunyi “What’s cookin baby?” bersama hashtag #Saigon #HoChiMinhCity #QuickFamilyVisit.

Ramai netizen yang ‘menyerang’ ruangan Instagram Maya dan mula meninggalkan komen menyangka foto yang dimuat naik adalah foto babi.

Ada juga netizen yang menyangka foto itu merupakan foto ayam belanda dan itik, namun Maya sendiri memberikan pengesahan masakan itu adalah angsa.

Dalam perkembangan lain, Maya yang bernaung dibawah label Warner Music Malaysia akan muncul dengan single terbaru tidak lama lagi.

Teks oleh: Kamaruddin Razal
Foto: Instagram Maya

Via gempak.com

12 IDEA melamar pasangan yang romantik dan mengujakan!!

Tapi nih gimana kalau ada seorang cowok yang melamar kekasihnya dengan cara unik dan nyeleneh. Seperti halnya 12 cara melamar yang sudah brilio.net rangkum dari emgn dan scoopwhoop, Senin (17/7) berikut ini. Kira-kira bakalan diterima nggak ya lamarannya?

1. Memesan pizza buat sang kekasih tapi ada pesan tersembunyi di dalamnya.

2. Melamar di shopping mall

3. Papan Iklan

4. Di depan pintu toilet.

5. Will you marry me?

6. Wah, contengan dinding

7.  Tengah membuang pun sempat, melamar!!!

8. Stickynotes

9. Melamar di kelilingi dengan IPhone

10. Cara melamar ala pelari, pakai gambar peta??

11. pakai SOS ???

12. Lagi-lagi pasang iklan di baliho buat melamar.

Selain Dapatkan Keberkatan Ketika Memasak, 11 Amalan Ini Boleh Bantu Wanita Lembutkan Hati Suami.

Kehebatan air tangan ibu mahupun isteri untuk insan yang dicintai yang didorong dengan perasaan kasih sayang pastinya mampu melembutkan hati suami dan anak-anak.

Ketika memasak banyak doa yang boleh isteri ataupun si ibu bacakan untuk kesejahteraan ahli keluarganya selain memperbaiki hubungan agar lebih akrab.

Malah hasil kajian yang dilakukan oleh pakar motivasi dan psikologi menegaskan bahawa orang yang melakukan kerja dengan penuh kasih sayang, tulus ikhlas dan penuh ceria bakal menghasilkan kerja yang berkualiti. Semoga hidangan makanan yang anda masak akan sentiasa diberkati Allah SWT di samping anda miliki suami dan anak-anak yang mempunyai akhlak yang terpuji.

1. Ambil wuduk & solat sunat.

Ambil wuduk dan lakukan solat sunat sebanyak dua rakaat sebelum anda memulakan urusan untuk memasak.

2. Doa masuk ke dapur.
‘Ya Tuhan kami, berilah kami rahmat yang besar dari sisi-Mu dan persiapkan petunjuk terhadap urusan kami.’ (Surah Al-Kahfi, ayat 10)

3. Doa mengambil beras.
‘Apa yang di sisi mu akan lenyap dan apa yang di sisi Allah adalah kekal.’ (Surah An-Nahl, ayat 96)

4. Doa menyimpan beras.
‘Engkau jualah yang memberi rezeki kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dengan tiada hitungan hisabnya.’ (Surah Ali Imran, ayat 27)

5. Doa memotong sayur-sayuran atau daging.
Nabi Musa menjawab: ‘Bahawasanya Allah berfirman: Sebenarnya (lembu yang dikehendaki itu) ialah lembu betina yang tidak pernah digunakan untuk membajak tanah (sawah bendang), dan tidak pula (digunakan mengangkut air) untuk menyiram tanaman; ia juga tidak cacat dan tidak ada belang pada warnanya’. Mereka berkata: ‘Sekarang baharulah engkau dapat menerangkan sifat-sifatnya yang sebenar’. Maka mereka pun menyembelih lembu yang tersebut, dan hampir-hampir mereka tidak dapat menunaikan (perintah Allah) itu. (Surah Al-Baqarah, ayat 71)

6. Doa memotong sayur-sayuran.
‘Sesungguhnya kami telah memberikan kepada mu nikmat yang banyak. Maka dirikanlah solat kerana Tuhan mu dan berkorbanlah. Sesungguhnya orang-orang yang membenci kamu dialah yang terputus.’ (Surat Al-Kautsar, ayat 1-3)

7. Doa meletakkan peralatan memasak di atas dapur.
‘Maka Allah akan memelihara kamu daripada mereka. Dan Dialah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.’ (Surah Al-Baqarah, ayat 137)

8. Mulakan dengan bacaan Basmalah.
Setiap kali hendak memasukkan bahan dalam periuk atau kuali, dahulukan dengan ucap Basmalah untuk mendapatkan keberkatan.

9. Cara mengacau lauk.
Waktu mengacau masakan, kacau ikut lawan arah jam iaitu dari arah kanan ke kiri mengikut sunnah Rasulullah SAW.

10. Basahkan lidah dengan berdoa.

Ketika memasak, sentiasalah membasahkan lidah dengan membaca doa.
‘Hai orang-orang yang beriman! Sabarlah dan lawanlah sabar, dan bersedialah dan berbaktilah kepada Allah supaya kamu mendapat kejayaan.’ Doa ini boleh melembutkan hati ahli keluarga.’ (Surah Al-Imran, ayat 200)
11. Sentiasa berzikir.

Untuk melazatkan masakan, sentiasa basah lidah anda dengan berzikir, berselawat dan beristighfar sepanjang melakukan proses memasak.

Sumber: Baituljannah

Mitos dan fakta yang tidak benar tentang gula

Banyak cerita yang berleluasa sehingga kini tentang keburukan gula. Hakikatnya, gula bukanlah penyebab utama masalah kesihatan terutamanya kepada kita rakyat Malaysia. Menurut pakar kimia, penyakit jantung dan obesiti bukanlah disebabkan oleh pengambilan gula berlebihan, tetapi puncanya ialah kerana lemak tepu didalam gula yang dijual dipasaran.

gula penyebab kegemukkan obesiti lemak

Mitos : Gula punca gemuk dan penyakit

Perkara sebenarnya, gemuk dan penyakit itu berpunca dari kandungan kalori yang tinggi. Gula mudah dihadam oleh badan dan ini membuatkan kalori dibawa bersama-sama gula sambil kita masih tidak puas untuk merasa makanan yang manis. Hal ini menjadi punca utama penyumbangan kalori ke dalam badan.

gula pemanis semula jadi natural madu

Mitos : Pemanis semula jadi lebih baik dari gula biasa

Tidak! Semua pemanis lain seperti madu, sirap maple dan stevia memberikan kesan yang sama kepada badan anda. Ada kajian lain menyatakan bahawa pemanis didalam buah-buahan juga memberi kesan yang sama. Bahkan lebih teruk lagi ianya boleh membuatkan perubahan hormon justeru selera makan anda meningkat.

mitos dan perkara tidak benar tentang gula harian

Mitos : Gula tidak bagus, Kurangkan gula adalah bagus

 

Gula sangat diperlukan oleh otak. Ketiadaan gula boleh membuatkan otak anda lembab dan tidak cerdas. Masalah ini berpunca daripada peniaga produk atau industri yang selalu menjaja tagline seperti “sugar free” dan “no sugar added”. Hal ini menimbulkan persepsi yang salah kepada pengguna. Pengguna harus tahu, didalam produk-produk seperti ini, biasanya mereka akan menggunakan pemanis atau gula artificial yang boleh memberikan kesan lebih buruk dari gula biasa.

gula didalam buah buahan lebih baik dari gula biasa

Mitos : Jus buah-buahan lebih baik dari gula biasa

Tidak! Gula didalam buah-buahan tetap adalah gula yang sama. Glukos dan fruktos juga diproses dalam badan dengan cara sama tidak kiralah dari mana sumber asal gula itu datang. Akan tetapi, kita tidak boleh menidakkan bahawa makan buah-buahan bagus untuk kesihatan kerana ia mengandungi vitamin. Ianya tetap bagus cuma fakta bahawa gula buah-buahan lebih bagus dari gula biasa itu adalah salah!

gula bukannya racun penyebab masalah kesihatan

 

5 Negara Paling Gemuk di Asia Tenggara

Masalah obesiti atau kegemukan merupakan satu masalah yang meruncing di mana-mana negara.

Bukan sahaja memberi kesan kepada kewangan individu, masalah ini yang seringkali dikatakan sebagai satu pandemik atau wabak merupakan satu masalah besar kepada negara. Jika tidak dikawal, masalah kegemukan rakyat akan memberikan banyak kesan lain kepada kualiti sesebuah masyarakat.

Tahukah anda, apa kesan masalah ini dan negara manakah yang layak dinobatkan sebagai negara paling gemuk di Asia Tenggara?

5. Filipina (5.1%)

filipina kanak kanak gemuk

Walaupun kadar obesiti di FIlipina masih dikira rendah tetapi kadar obesitinya telah meningkat daripada 1% pada tahun 1992 kepada 5% pada tahun 2015. Pada tahun 2010, kadar kegemukan di Filipina berada pada tahap 4.1% daripada keseluruhan populasi dan mengalami kenaikan sebanyak 24% menjelang tahun 2015.

 

4. Indonesia (5.7%)

indonesia kanak kanak gemuk

Menurut satu kajian, kadar kegemukan di Indonesia dijangka meningkat setiap tahun. Masalah paling ketara adalah kadar kegemukan di kalangan kanak-kanak Indonesia yang semakin tidak terkawal dalam 14 tahun kebelakangan ini. Indonesia mencatatkan peratusan peningkatan obesiti paling tinggi antara semua negara daripada tahun 2010 ke 2014 dengan 33%, menjadikan 5.7% rakyat mereka tergolong dalam golongan gemuk.

3. Singapura (6.2%)

singapura obesiti

Kerajaan Singapura mengeluarkan amaran pada bulan Jun tahun 2017, jika tidak dikawal kadar kegemukan di Singapura boleh mencapai 15% pada tahun 2024. Penduduk Singapura didapati mempunyai satu persamaan – majoriti yang mula bekerja akan mula mengalami peningkatan berat badan. Dengan 6.2% jumlah populasi mereka gemuk, Singapura mendapati penduduk mereka mempunyai penambahan berat 3kg setiap seorang berbanding 15 tahun dahulu.

2. Thailand (8.5%)

sami thailand gemuk

Walaupun menjalani hidup sederhana, hampir separuh daripada jumlah sami-sami Buddha di Thailand didapati berada dalam keadaan obese. Masalah itu menjadi cerminan kepada masalah obesiti di Thailand. Dengan hampir 9.0% warga mereka berumur 3 hingga 18 tahun obese, Thailand mencatatkan peningkatan hampir 4% jumlah obesiti dalam populasi mereka dalam masa 4 tahun dan kini dianggarkan 8.5% penduduk mereka tergolong dalam golongan gemuk.

1. Malaysia (13.3%)

polis malaysia gemuk tak naik pangkat

Jauh meninggalkan negara-negara lain, mungkin Malaysia patut berbangga dikenali sebagai syurga makanan namun masalah obesiti bukan sesuatu yang patut dibanggakan. Dianggarkan setiap tahun kerajaan Malaysia membelanja RM4.26 biliion hingga RM8.53 billion untuk merawat pesakit yang mengalamai penyakit berpunca dari obesiiti ini. Kos itu saja mencecah 10 ke 19% perbelanjaan negara setiap tahun.

Dalam tempoh 4 tahun, Malaysia mengalami peningkatan peratusan obesiti sebanyak 27%, dengan 10.5% daripada jumlah populasi didapati obese pada 2010 yang meningkat kepada 13.3% pada tahun 2014. Yang menjadi masalah utama – majoriti rakyat Malaysia tidak memandang isu ini sebagai satu kesihatan, kita lebih gemar memandang perkara ini dari segi faktor luaran yang melibatkan rupa bentuk tubuh. Maksudnya, orang Malaysia lebih malu bila mereka gemuk dan tidak berapa mempedulikan tahap kesihatan mereka yang menurun bila mereka gemuk.

sumber : iluminasi

Adakah Wajib Membaca Doa Iftitah ketika Solat Fardu dan Solat Sunat ?

Doa iftitah adalah sunat boleh dibaca ketika solat fardu dan solat sunat.Membaca doa iftitah setelah takbirat al-Ihram merupakan satu tuntutan Nabi shalallahu ‘alaihi wasallam. Ianya merupakan satu bentuk pujian, sanjungan dan mengagungkan Allah Subhanahu Wa Ta’ala. Terdapat sebegitu banyak hadis yang menunjukkan baginda shalallahu ‘alaihi wasallam amat menitik beratkan pembacaan doa iftitah ini.Walaupun majoriti ulama’ menyatakan membaca doa iftitah ini hanyalah sunat dan tidak membatalkan solat sekiranya tidak dibaca, namun bagi kita yang benar-benar ingin mengikuti sunnah Nabi shalallahu ‘alaihi wasallam serta mempraktikkan suruhannya sebagaimana sabdanya:”Solatlah kamu sekalian sebagaimana kamu melihat aku bersolat.”[Sahih: Dikeluarkan oleh al-Bukhari dalam Shahihnya, hadis no. 631.]Maka sewajarnya kita tidak meninggalkan doa iftitah ini. Apatah lagi memang telah ada dalil dari Nabi Salallahu ‘Alaihi Wasallam yang menunjukkan bahawa doa iftitah ini adalah termasuk dalam perkara yang dapat menyempurnakan ibadah solat:

لاَ تَتِمُّ صَلاَةٌ لأَحَدٍ مِنْ النَّاسِ حَتَّى يَتَوَضَّأَ فَيَضَعَ الْوُضُوءَ يَعْنِي مَوَاضِعَهُ ثُمَّ يُكَبِّرُ وَيَحْمَدُ اللَّهَ جَلَّوَعَزَّ وَيُثْنِي عَلَيْهِ وَيَقْرَأُ بِمَا تَيَسَّرَ مِنْ الْقُرْآنِ.Maksudnya, “Tidak sempurna solat seseorang sehingga dia menyempurnakan wuduknya sebelum dia bertakbir, memuji Allah ‘Azza wa Jalla, menyanjung-Nya, dan membaca ayat-ayat al-Qur’an yang mudah baginya (dihafalnya)…” [Sahih: Sebahagian daripada hadis yang panjang yang dikeluarkan oleh Abu Daud dalam Sunannya dan ia dinilai sahih oleh al-Albani dalam Shahih Sunan Abu Daud, hadis no.

Sumber: Islam Itu Indah

Ujian Imbasan Ke Atas Buaya Mumia Berusia 2,500 Tahun Ini Menunjukkan Keputusan Yang Sangat MENGEJUTKAN

Masyarakat Mesir purba sememangnya dikenali dengan amalan mengawet manusia yang juga dikenali sebagai mumia. Namun selain daripada manusia, mereka turut mengamalkan amalan mengawet haiwan peliharaan seperti kucing, monyet dan burung.

Menurut kepercayaan, perbuatan memumiakan haiwan ini membolehkan haiwan-haiwan tersebut mengikuti mereka sehingga ke kehidupan selepas mati. Salah satu haiwan yang pernah diawet dan dianggap sebagai haiwan mumia paling luar biasa dalam sejarah mumia adalah buaya!

Penemuan buaya mumia oleh para saintis dan kakitangan Muzium Antik Kebangsaan Belanda dari era tamadun Mesir purba sepanjang tiga meter ini benar-benar mengejutkan dan mengagumkan mereka pada masa yang sama.

Sebelum ini pada tahun 1996, buaya mumia tersebut pernah diimbas dengan pengimbas CT.

Kredit: ©Facebook | Rijksmuseum van Oudheden

Setelah ujian imbasan dijalankan, didapati balutan mumia tersebut sebenarnya mengandungi dua ekor buaya yang diawet secara bersama.

Imbasan CT dengan teknologi moden tiga dimensi terkini yang dijalankan ke atas buaya mumia tersebut kemudiannya mendapat keputusan yang jauh lebih mengagumkan.

Kredit: ©Facebook | Rijksmuseum van Oudheden

Rupa-rupanya, terdapat 47 ekor anak buaya bersama-sama dua ekor buaya dewasa di dalam balutan yang sama! Penemuan anak buaya ini memberikan peluang kepada para pengkaji untuk mendalami kaedah memumiakan buaya.

Hasil ujian imbasan tersebut turut menemui beberapa tangkal yang disusun di dalam balutan kain itu. Perkara ini meningkatkan kefahaman pengkaji mengenai usia, ciri-ciri fizikal serta keseluruhan proses awetan.

Menurut kenyataan daripada kurator muzium, “… kami tidak rasa akan ada penemuan baru. Lagi pun, buaya ini sudah menjalani ujian imbasan.

Ianya adalah satu kejutan besar bahawa terdapat begitu banyak anak buaya di dalam balutan mumia tersebut yang dikesan melalui penggunaan teknologi imbasan 3D canggih”.

Para pengkaji Mesir yang bekerja di muzium berkenaan mendakwa buaya-buaya tersebut dijadikan sebagai mumia bagi mengagungkan Tuhan Sungai Nil, Sobek.

Kredit: ©Brooklyn Museum | Jean-François Champollion – via Wikipedia

Kuil Kom Ombo merupakan pusat terbesar penyembahan Sobek sewaktu zaman Roman dan Ptolemaic.

Menurut sumber, masyarakat Mesir purba akan memelihara buaya di dalam kuil dan kolam.

Malah, mereka turut menghiasi haiwan ganas ini dengan permata dan barangan kemas sebagai tanda penyembahan dan keagungan kepada Sobek.

Sobek yang turut digambarkan sebagai tuhan berkepala buaya dihiaskan dengan mahkota Atef sekali gus menghubungkan Sobek dengan Amon-Ra, dewa terbesar dalam masyarakat Mesir.

Kredit: ©National Museums Liverpool

Selain memumiakan buaya dan anaknya, masyarakat Mesir zaman dahulu turut memakamkan telur buaya bersama-sama dengan bangkai dengan tujuan untuk mendapatkan perlindungan Sobek dalam kehidupan seterusnya.

Era Baru