12 Idea Kreatif Tempat Simpan Barang Berharga Paling “Selamat”..No 15 Buat Kita Tak Terfikir !!

Kita tentu nggak berharap rumah kita bakal kebobolan kan? Tapi nggak ada salahnya juga dong kita berjaga-jaga, yaitu dengan menyembunyikan barang-barang berharga yang ada di rumah kita ke tempat yang aman. Tapi aman aja nggak cukup, karena punya brankas supertebal pun masih bisa dibobol. Nah karena itu perlu tambahan fitur lagi, yaitu “tersembunyi”. Yuk kita intip beberapa tempat penyimpanan rahasia paling nggak mencolok buat nyimpen benda-benda berharga kita!

1. Lemari buku yang bisa diputar.

Ternyata ada ruangan lagi dibaliknya!

 

2. Laci kecil dibawah jendela.

3. Rumah burung buat sembunyiin kunci.

4. Gak keliatan ternyata itu laci.

5. Taro uang di popok, pasti ga ada orang yang kepikiran.

6. Wah ternyata tempat sekecil ini pun bisa jadi tempat menyimpan barang berharga lho!

7. Di bawah karpet juga bisa!

8. Tidak ada yang tahu kan.

9. Dari luar kelihatannya kacang-kacangan, ternyata di dalamnya… uang.

10. Tembok pun bisa dimanfaatkan.

11. Umpetin makanan enak di dalam kantong makanan gak enak XD

12. Tangga juga bisa dibuat model laci loh!

13. Ini cara klasik sob!

14. Di belakang foto, kerennn…

15. Jaman sekarang siapa sih yang pake DVD, jadi umpetin disitu ajah.

16. Taruh di dalam botol jelek.

17. Wah, pinter juga nih, ga ada kan yang mau gali tanah. Ternyata bisa langsung diangkat!

18. Kreatif sekali orang ini.

19. Laci di dalam laci…

20. Di dalam meja!

21. Boneka juga bisa digunakan sebagai tempat persembunyian loh.

22. Boleh juga nih pake baterai!

23. Di bawah plastik sampah!

24. Nah, ini juga cara keren.

Nah, apa sobat cerpen lebih terinspirasi untuk menyimpan barang-barang berhargamu dengan aman?

Sumber: Boredpanda

KEUNIKAN 8 TASIK MERAH JAMBU YANG TERKENAL DI DUNIA

Warna merah jambu merupakan warna yang begitu popular dalam kalangan wanita khususnya kerana warnanya yang lembut. Mungkin ada di antara anda yang sudah tahu tentang kewujudan tasik yang berwarna merah jambu. Tasik merah jambu ini sememangnya sangat unik disebabkan warnanya yang menarik dan menjadi tumpuan para pelancong untuk ke sana.

Untuk pengetahuan anda, tasik ini bukan sahaja wujud di Australia bahkan terdapat di negara lain juga. Keluasan tasik dan kepekatan warnanya juga sangat berbeza dengan negara lain.

Mari kita lihat keunikan 8 tasik merah jambu tersebut yang menjadi tumpuan para pelancong dari seluruh dunia :

1 Lake Hillier, Australia

lake hillier tasik pink terkenal di australia

Lake Hillier merupakan tasik merah jambu yang terkenal di Australia. Ia terletak di Middle Island dan warna air di Lake Hillier ini kekal berwarna merah jambu. Walaupun anda mengambil air dari tasik ini, ia tidak akan mengubah warna langsung. Kawasan tasik ini dilitupi dengan garam dan sampel air juga menunjukkan tahap garam yang tinggi.

2 Lake Retba, Senegal

lake retba tasik pink seperti laut mati yang terkenal di senegal

Kandungan garam di Lake Retba adalah antara sekitar 40%, yang bermaksud ia hampir masin seperti Laut Mati. Ini bermakna anda boleh terapung dengan mudah di perairan ini, tetapi anda tidak boleh berada di dalamnya terlalu lama kerana ia boleh merosakkan kulit anda.

Jadi, untuk melakukan aktiviti mengakses garam atau bekerja di perairan merah jambu ini, penduduk setempat akan menyapu sedikit minyak mentega ke atas kulit mereka untuk melindunginya. Warna merah jambu di tasik ini juga bergantung kepada jumlah cahaya matahari yang meneranginya.

3 Hutt Lagoon, Australia

hutt lagoon tasik pink yang unik di australia

Tidak seperti dua tasik merah jambu yang pertama dalam senarai ini, Hutt Lagoon di pantai barat Australia sebenarnya mendapat warna merah jambu disebabkan oleh warna alga yang ada di dalam air ini. Begitulah keunikan tasik ini.

4 Pink Lake (Spencer Lake), Australia

spencer lake adalah pink lake di australia

Ia juga dikenali sebagai Spencer Lake, tetapi ia hanya bertukar merah jambu apabila campuran garam dan cahaya matahari yang betul berinteraksi dengan alga di dalam tasik ini. Walau bagaimanapun, ia tetap kelihatan cantik kerana pasir di sekitar tasik juga turut berwarna merah jambu dalam pelbagai warna seperti pelangi pantai merah jambu atau merah yang unik yang anda tidak akan dapat lihat di banyak tempat di seluruh dunia.

5 Salina de Torrevijea, Sepanyol

salina de torrevijea tasik pink terkenal di sepanyol

Torrevieja dahulu dikenali sebagai tempat perlombongan garam dan memancing yang selalu menjadi pilihan masyarakatnya disebabkan lokasinya yang strategik iaitu di Laut Mediterranean. Ia juga merupakan salah satu tasik merah jambu yang terbaik di dunia pada hari ini, walaupun kandungan garam di dalam tasik ini tidak begitu tinggi.

Kebanyakan bandar pula terletak di antara kedua-dua laut dan tasik yang memberikan iklim yang indah untuk Torrevieja dan menjadikannya tempat yang indah untuk dilawati pada bila-bila masa sepanjang tahun.

6 Dusty Rose Lake, Kanada

dusty rose lake tasik pink yang misteri di kanada

Tasik merah jambu ini tidak mempunyai sebarang alga dan tidak ada kandungan garam yang menyumbang kepada warna, jadi tiada siapa yang benar-benar tahu kenapa tasik di Kanada ini kekal berwarna merah jambu. Namun, penemuan ini di British Columbia adalah satu keajaiban yang menarik pengunjung setiap tahun, walaupun ia juga adalah salah satu tasik merah jambu yang paling sukar untuk dilalui kerana lokasinya yang terpencil.

7 Masazir Lake, Azerbajian

masazir lake tasik pink yang banyak belerang di azerbajian

Sudah pasti garam yang menjadikannya tasik merah jambu. Untuk pengetahuan anda, penduduk tempatan di sini telah mengkomersialkan tasik ini secara meluas untuk menuai lebih daripada 1 bilion tan garam yang ada di dalam air dan di sekelilingnya. Tambahan pula, terdapat banyak belerang di kawasan itu juga yang turut memberi bau busuk nan indah itu.

8 Quairading Pink Lake, Australia

quairading pink lake tasik pink dua warna di australia

Apa yang menjadikan tasik ini unik bukanlah disebabkan terdapatnya jalan yang melalui tengah-tengah tasik. Hakikat yang sebenarnya adalah tasik ini menghasilkan dua warna merah jambu sepanjang tahun kerana jalan tengah yang melaluinya.

Dari apa yang kita lihat, rupanya banyak tasik merah jambu berada di Australia bukan? Sesungguhnya, Australia mempunyai banyak keunikan yang tersendiri selain merupakan salah satu benua yang terbesar di dunia.

Rujukan :

10 best pink lakes in the worldAustralia

Psst! 10 Tip Untuk Berasmara Diam-Diam Selepas Anak Anda Tidur

Anda jangan mudah berputus asa untuk mengatur hubungan seks yang tenang dan tanpa dikacau bila sudah ada anak ini. Apa yang penting adalah anda kena bijak.

Bijak bagaimana? Ha… bijak memanipulasi teknik-teknik untuk berasmara secara diam-diam pula!

Sebab itu kami di theAsianparent akan membantu anda dengan 10 tip ini. Jangan bimbang!

Tip-tip ini telah dicuba oleh ramai ibu bapa. Dan… mereka berjaya menikmati hubungan seks diam-diam selepas anak mereka tidur!

Hehe… tunggu apa lagi? Jom semak 10 tip ini!

#1 GIGIT BANTAL

Anda suka Twilight kan? Ha sekarang masanya untuk jadi vampire! Sediakan satu bantal, dan bila anda “beraksi” dan mungkin akan terkeluar bunyi bising – cepat-cepat gigit bantal!

#2 AIR PURIFIER

Letakkan air purifier (penyegar udara) di dalam bilik anak-anak anda. Penyegar ini boleh “menyembunyikan” sebarang bunyi atau bau yang tak diingini daripada bilik anda. Ha… kenalah licik sikit!

#3 BERSEMUKA DENGAN PASANGAN

Anda boleh cuba berasmara sambil bersemuka dengan pasangan. Barulah boleh buat seks diam-diam. Bagaimana?

Bila anda rasa “kemuncaknya”, terus cium suami anda. Ia akan meredakan bunyi bising dan… anda pun boleh cium pasangan sepuasnya! Hehe

#4 TARIK NAFAS

Tarik nafas perlahan-lahan. Ya, bila sudah “seronok” itu mana boleh bernafas dengan perlahan. Tapi, cubalah!

Bila anda mengawal pernafasan dengan baik, seks akan menjadi lebih menarik dan anda boleh capai orgasma dengan lebih banyak!

Suami pun pasti geram saja! Hehe

#5 KOMUNIKASI CARA BARU

Cuba anda guna komunikasi cara lain pula. Selalunya, anda hanya mengerang apabila merasai kenikmatan, kan?

Sekarang cuba guna kata-kata pula. Bisik perlahan-lahan di telinga pasangan. Uh! Mesti pasangan tergoda.

#6 MULUT BISING? SIBUKKAN MULUT ANDA!

Mulut itu yang bising kan? Jadi, anda perlu sibukkan mulut itu dengan posisi 69! Hehe. Bila sedang melakukan 69, anda tak sempat nak buat bising.

Pasangan pun mesti seronok dengan teknik rangsangan ini. Win-win situation!

#7 DALAM BILIK AIR

Hey! Seronok tau berasmara dalam bilik air. Steamy gitu. Buka air jadi anak-anak takkan dengar segala “bunyi” anda dan pasangan.

Lagipun, jika mereka bangun – mereka akan dengar bunyi air. Mereka akan fikir kalian tengah mandi.

#8 Sumbat Mulut .. Kain Pun Okay

Kalau suami yang bising, macam mana pula? Ha… waktu untuk jadi sedikit kinky! Anda boleh membuat gag.

Gulung t-shirt bersih atau stokin dan masukkan dalam mulut pasangan.

#9 LUAR DARI BILIK TIDUR

Come on, ibu bapa semua! Anda tak terbatas untuk berasmara dalam bilik tidur saja tau! Hehe. Apa kata anda goda pasangan ke kawasan dalam rumah yang tiada anak-anak (seperti dapur).

Kemudian, cuba posisi berdiri atau ambil kerusi yang stabil dan terus “beraksi”! Hehe. Barulah seronok sikit. Atau anda boleh bentang comforter di lantai.

#10 SEKS ORAL

Satu perkataan – oral. Ya, cuba goda, tawan dan tarik perhatian suami anda lalu lakukan seks oral padanya. Ha… waktu itu anda boleh tengok bagaimana suami akan berjuang untuk “diam”. Hehe. Mesti seronok!

Apa? Anda tidur dengan anak-anak? Macam mana nak berasmara diam-diam? Jangan risau! Kami ada panduan seks berguna juga untuk ibu bapa yang tidur dengan anak-anak. Nak cuba?

Semoga perkongsian ini berguna untuk anda. Selamat mencuba!

Artikel diterjemah daripada theAsianparent Singapore.

PULAU TERKECIL DI DUNIA BOLEH MEMUATKAN SEBUAH RUMAH DAN SEBATANG POKOK SAHAJA 

Pulau terkecil di dunia boleh memuatkan sebuah rumah dan sebatang pokok sahaja

Pulau terkecil di dunia boleh memuatkan sebuah rumah dan sebatang pokok sahaja

Pasti anda pernah berfantasi untuk memiliki sebuah pulau khas untuk anda seorang diri sahaja bukan?

Memiliki sebuah pulau merupakan satu status simbol juga. Ini kerana, harga sebuah pulau bukanlah murah. Kebanyakan selebriti seperti David Beckham dan Leonard DiCaprio mempunyai tanah yang lapang, khas untuk mereka sendiri sahaja. Namun, ianya sangat besar dan boleh memuatkan rumah yang besar, lengkap dengan taman dan gelanggang bola keranjang.

Tapi, tidakkah ianya sangat hebat jika anda memiliki sebuah pulau yang boleh memuatkan satu rumah kecil sahaja?

Di New York, terdapat sebuah pulau kecil yang dinamakan Just Room Enough Island. Ianya merupakan salah satu daripada 1,864 pulau yang terletak di St. Lawrence River yang memisahkan New York dan Ontario, Kanada.

Pulau itu yang dikenali juga sebagai Hub Island telah dibeli oleh keluarga berada yang membina sebuah kotej kecil dan menanam sebatang pokok di situ.

Sekiranya anda seorang introvert, pasti anda akan menyukai tempat itu.

Untuk mendapatkan status pulau di negeri itu, ianya mestilah menepati beberapa spesifikasi dan kriteria. Just Room Enough Island ini hampir-hampir tidak menepati kriteria tersebut.

Tanah sebesar 3,300 kaki persegi ini cukup-cukup sahaja untuk sebuah rumah dan sebatang pokok ini.

Tersilap langkah, dan anda bakal berenang di dalam laut.

Keluarga ini telah membeli pulau itu dan membina kotej agar mendapat privasi dan ketenangan. Namun, apabila ianya kini mendapat perhatian daripada pelancong, hilanglah segala privasi yang mereka idamkan.

Pulau ini juga telah mendapat gelaran pulau terkecil di dunia menurut Guinness Book of World Records.

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

10 Bintang Korea Yang Menggunakan Konsep “Tangan Sopan” Apabila Bersama Wanita.. No 10 tu Tengah ‘Hot’..Respect

Korea sering menggunakan kata-kata bahasa Inggeris dalam bahasa mereka sendiri, menghasilkan beberapa frasa yang unik dan menarik. Anda mungkin pernah mendengar tentang “kaki sopan” sebelum ini, tetapi hari ini kita akan bercakap tentang “tangan sopan”!

“Tangan sopan” merujuk kepada kedudukan tangan seseorang itu. Di Korea, selebriti lelaki tidak menyentuh bahu atau pinggul perempuan di sebelah mereka. Di negara barat, selalunya mendapat pandangan negatif, tetapi di Korea amalan “tangan sopan” ini mendapat pujian daripada media dan netizen.

Berikut adalah contoh amalan “tangan sopan” oleh beberapa selebriti Korea:

1. Yoo Jae Suk

Lelaki yang sopan, Yoo Jae Suk menggunakan konsep “tangan sopan” sambil mengambil gambar dengan peminat. Satu lagi sebab kenapa warga Korea menyukainya!

2. Kim Hee Chul

Heechul boleh dilihat di sini dengan pelakon Shim Eun Kyung. Shim Eun Kyung pasti berasa selesa dan tidak berasa janggal!

3. Ji Sung

Ji Sung sedikit unik dalam keseluruhan senarai ini. Semasa drama terbaru Kill Me, Heal Me, Ji Sung menerima banyak pujian kerana menggunakan gerak hati yang sopan seperti melindungi kepala watak Hwang Jung Eun ketika dia masuk ke dalam kereta. Dia mendakwa bahawa sebenarnya ia bermula menggunakan konsep “tangan sopan” sejak mula berkahwin dengan isterinya Lee Bo Young.

4. Amber dari f(x)

Semasa bergambar dengan ahli Girls ‘Generation, Amber dilihat menggunakan konsep “tangan sopan”. Tonton video di bawah untuk melihat keseluruhan cerita!

5. Lee Seung Gi

Semasa sidang akhbar untuk Shining Inheritance, Lee Seung Gi agak ‘gentleman‘! Tidakkah mereka kelihatan comel?

6. Super Junior’s Yesung

Yesung dilihat bersama dengan BoA. Dia mungkin menggunakan konsep “tangan sopan”, tetapi kedua-dua mereka kelihatan seperti mempunyai persahabatan yang hebat!

7. Siwon

Siwon menggunakan cara “tangan sopan” dengan cara yang begitu santai!

8. Changmin

Changmin menggunakan separuh cara “tangan sopan” di sini dengan hanya meletakkan jarinya pada pasangannya, pelakon Lee Yeon Hee.

9. Kim Jong Kook

Semasa merakam satu episod Running Man, Kim Jong Kook berkelakuan sangat baik dan memastikan dia tidak melampaui batas. Memandangkan otot-ototnya yang mengagumkan, ini mungkin menjadi satu kerja yang mudah baginya!

10. T.O.P

Gambar ini daripada sidang akhbar untuk filemnya, Commitment. Dia kelihatan begitu sesuai bersama bintang mudanya, Kim Yoo Jung!

Cara “tangan sopan” yang mana menjadi kegemaran anda? Apa pendapat anda mengenai konsep “tangan sopan”? Kongsi pendapat anda di ruangan komen!

Era Baru

BELI TELUR GERGASI INI MELALUI LAMAN JUAL BELI. SLPS TELUR INI MENETAS APA YG KELUAR MEMERANJATKAN !!!

Beli Telur Gergasi Ini Melalui Laman Jual Beli. Slps Telur Ini Menetas Apa Yg Keluar MEMERANJATKAN !!!

Sejak dulu lagi eBay dikatakan menjual semua jenis barangan. Benar rupa-rupanya – tidak disangka bahawa ada yang melelongkan telur apatah lagi ada yang membelinya!

Auto Draft

Seorang wanita England bernama Charlotte ternampak sebiji “telur gergasi” dilelong dengan harga £25 (RM 140) semasa melayari eBay lalu terus membelinya tanpa berfikir panjang.

Auto Draft

Apabila telur yang dibelinya sampai ke rumah, Charlotte segera meletakkannya ke dalam alat pengeram

Auto Draft

Berkat usaha berterusan Charlotte yang menimbang dan melaraskan suhu pengeram setiap hari, akhirnya telur tersebut menetas pada hari yang ke-47.

Rupa-rupanya ia seekor emu!

Auto Draft

Tidakkah ia kelihatan comel dan jinak? Kalau jawapan anda ialah ya, anda silap!

Auto Draft

Emu yang dewasa boleh mencecah ketinggian 6 kaki dan merupakan burung kedua terbesar selepas burung unta

Auto Draft

Ia boleh kelihatan sebegini apabila dewasa…

Auto Draft

Ataupun begini…

Auto Draft

Walaubagaimanapun, emu yang dinamakan Kevin ini telah menjadi sebahagian daripada keluarga Charlotte

Auto Draft

Anak perempuan Charlotte dan Kevin amat rapat

Auto Draft

Namun begitu, persoalan utama ialah: Mana Kevin hendak tinggal apabila dewasa nanti?

Sumber: pesanatuk

AKHIR ZAMAN ! STATUS BUDAK SEKOLAH ZAMAN SEKARANG YANG MEMALUKAN … NO. # 9 SANGAT MENJIJIKKAN, TIDAK TAHU MALU LANGSUNG!

Kids zaman sekarang tampaknya sedang menjadi perbincangan publik saat ini.

Hal ini terlihat dari perilaku dan cara anak jaman sekarang yang begitu mengekspresikan diri di media sosial namun kelakuannya seperti tak beretika.

Banyak sekali hal-hal viral yang sering dilakukan oleh anak zaman sekarang hingga membuat netizen heboh. Dan kali ini ada sebuah postingan kids jaman now tentang cinta yang bisa bikin kamu geleng-geleng kepala melihatnya.

Kebanyakan mereka adalah anak-anak belum cukup umur tapi sudah tahu cinta. Bahkan perlakuan cinta mereka melebihi cinta orang dewasa. Dilansir dari line.me, inilah dia diantaranya :

1. Aku salah apa?

2. Kurang apa aku coba?

3. Iya yank~

4. Kangen siapa sih sampai segitunya?

5. Minta maaf lewat status Facebook.

6. Bisa aja nih bocah.

7. Memberi nyawa ke teman sebelahnya atau pacarnya nih?

 

8. Papi mami?

 

9. Kelakuan kids jaman now di tempat umum.

 

10. Dek?

 

11. Tapi aku nggak nyaman baca tulisanmu.

 

12. Stay with MEE? maksudnya?

13. Panggilan sayangnya abi umi banget nih?

14. #SaveCintaKita.

Gimana menurut kamu guys ?

sumber: Exora Maroon

Duit Habis, Juara Kilauan Emas,Wak Mustar Kini Tinggal Sehelai Sepinggang

Duit Habis, Juara Kilauan Emas,Wak Mustar Kini Tinggal Sehelai Sepinggang,ok!: “Ya! Duit itu habis sekelip mata sahaja,” ungkap Wak Mustar kalau ditanya tentang berita wang kemenangannya yang lebur sekelip mata. Pancaindera mendapat berita mengatakan wang lumayan yang dimenanginya telah habis dalam masa hanya beberapa bulan sahaja. Malah, dia dikatakan tidak lagi mempunyai simpanan untuk diri sendiri mahupun keluarga dan kini ibarat ‘tinggal sehelai sepinggang’.

 

Wak Mustar atau nama sebenarnya Mustaffa Rasyid Abd. Jabar, 48, merupakan juara program realiti Kilauan Emas musim kelima (KE-5) pada 2015. Terbaru dia juga diangkat menjadi juara program Juara Kilauan Emas Otai 2016.

Peserta dari Selangor yang diminati ramai kerana keperibadiannya yang sempoi ini, berjaya membawa pulang hadiah wang tunai keseluruhannya berjumlah RM260,000 untuk kedua-dua kemenangan itu.

Memandangkan wang yang diterima cukup lumayan, ramai yang mengandaikan kehidupan bapa kepada lima orang anak ini sudah jauh selesa berbanding sebelumnya dengan pendapatan yang kecil sebagai tukang kayu.

Bagi merungkai segala persoalan, Pancaindera mencari Wak Mustar selama dua minggu ini. Mujurlah, kami akhirnya dijemput ke kediamannya yang terletak di Si Jangkang, Selangor untuk melihat sendiri keadaan dirinya. Ditanya tentang berita bahawa dia sudah muflis ibarat ‘tinggal sehelai sepinggang’, dia dengan tenang menjawab satu persatu persoalan yang diajukan.

“Sejujurnya, genap sahaja setahun semua duit tersebut licin termasuklah simpanan anak-anak. Ketika mendapat wang RM100,000 hasil kemenangan pertama, dalam otak saya dah pun merancang untuk buat macam-macam termasuklah simpanan RM10,000 untuk setiap seorang anak.

“Duit itu saya gunakan untuk bayar hutang pada keluarga dan juga kawan-kawan lebih kurang dalam RM10,000, betulkan atap rumah dan beli perabot RM5,000, beli tanah di belakang rumah ini daripada anak buah dengan harga RM35,000. Sempat jugalah saya bersedekah kepada golongan yang tidak berkemampuan. Selepas itu, semuanya habis apabila ramai yang datang pada saya untuk meminjam,” demikian ungkapnya, satu persatu.

Sejurus diangkat sebagai juara, ramai yang datang kepadanya untuk meminjam wang. Paling memeranjatkan ada juga yang datang dari jauh semata-mata untuk meraih simpatinya agar dapat dibantu. Pujuk rayu dengan pelbagai kisah sedih sedikit sebanyak turut mencairkan hatinya lalu menghulurkan bantuan.

 

“Masa mula menang tu ada yang datang jauh dari Pantai Timur, mengakui telah mengundi saya dan meminta agar saya memberinya sedikit wang di atas usaha murninya menyumbang undi. Dua kali dia sanggup datang dan berjumpa saya di rumah saya di Selangor ni. Jika saya katakan masih belum menerima wang, mereka tidak mempercayainya. Akhirnya saya memberinya RM500 dan dia pun pulang.

“Selang beberapa hari kemudian, beberapa orang lain pula yang datang. Mereka hadir dengan pelbagai alasan antaranya hidup susah, dikejar ceti, ditinggalkan pasangan dan sebagainya. Begitulah seterusnya sehingga ke hari ini sampai saya sendiri sudah tak ada duit.

“Mereka terdiri daripada orang yang saya kenal dan ramai juga yang tidak saya kenali. Semuanya datang meminta tolong. Kadang-kadang saya tak mampu nak tolak sebab kasihan. Saya tahu membantu mereka yang dalam kesusahan sangatlah dituntut tetapi kadang yang datang seperti mahu mengambil kesempatan semata-mata. Apabila duit habis, saya ada juga pergi menuntut hutang tetapi kebanyakannya hampa,” ujarnya.

Dihitung dikira, hampir RM40,000 duit Wak Mustar berada dalam tangan si peminjam. Apa yang dikesalkan sehingga ke hari ini apabila dia terpaksa mengeluarkan semula wang simpanan yang dikhaskan untuk anak-anaknya yang masih kecil. Hasil pernikahan dengan isteri tercinta Sasrul Azlinda, 35, Wak Mustar dikurniakan seorang anak perempuan dan empat orang anak lelaki yang berusia 13 tahun, 12 tahun, 8 tahun, 6 tahun serta 4 tahun.

Allah beri peluang kedua

Kesilapan pertama Wak Mustar bagaimanapun berjaya ditangani apabila dia sekali lagi memenangi tempat pertama program Juara Kilauan Emas Otai pada April 2016 dan menerima RM 150, 000 untuk kemenangan kedua itu. Kali ini, dia lebih bijak menggunakan wang kemenangan secara berhemah.

“Sama seperti sebelum ini, ramai juga yang datang untuk meminjam duit. Tetapi kali ini, saya akan lebih berhati-hati dan memikirkan diri sendiri dan anak-anak terlebih dahulu sebelum bertindak. Lebih-lebih lagi saya pun tidak bekerja sekarang, jadi itulah sahaja duit yang ada,” ujarnya.

Mengakui cubaan menyertai pertandingan nyanyian telah merubah kehidupannya daripada susah ke fasa sederhana, Wak Mustar percaya usaha dan tawakal adalah senjata utama untuk berjaya.

 

Merancang untuk melebarkan sayap dalam bidang perniagaan, dia berhasrat untuk membina chalet di atas tanah yang dibeli daripada anak buahnya. Mengakui teruja dengan rancangan tersebut, dia bakal mengupah mereka yang berpengalaman untuk merealisasikan impiannya itu.

“Memandangkan tanah itu tidaklah sebesar mana, jadi saya ingin membina tiga hingga ke empat buah chalet dengan senibina yang menarik di situ. Mungkin pembinaan itu akan bermula pada tahun ini. Saya yakin ia mampu menggamit perhatian ramai memandangkan kawasan Sijangkang ini semakin membangun. Jika sambutan yang diterima menggalakkan mungkin ia akan dibesarkan lagi,” ujarnya.

Selain sibuk dengan perancangan chalet, dia juga muncul dengan album terbaru yang berjudul MUSTAR Jumpa Mesra dan bakal terbit dengan album Pop Yeh-Yeh yang mana album yang akan dikeluarkan nanti bakal disuntik konsep nasyid. Selain itu, dia juga tidak henti-henti menerima undangan nyanyian dari seluruh negara.

“Rumah Kita Buruklah Ayah”

Hati ayah mana yang tidak tercuit jika si anak yang masih kecil mengatakan rumah mereka buruk. Tentunya ia sedikit sebanyak menjentik hati serta membuka mata seorang lelaki yang bertanggungjawab untuk berusaha lebih gigih. Dia mahu menjadikan rumahnya selesa kerana bimbang anaknya malu dengan rakan-rakan lain jika sudah dewasa kelak.

“Dulu bukan sahaja rumah buruk, malah dengan kereta buruk Nissan Sunny yang ada itulah yang saya gunakan untuk bergerak ke mana-mana serta berulang alik ke kampung isteri di Perak.

Biarpun pernah rosak beberapa kali tapi itulah yang kami ada. Bukan tidak mahu meminjam kereta orang untuk pulang ke kampung, tapi kalau selalu meminjam sudah tentu lambat laun orang akan bosan juga.

“Alhamdulillah bila ada sedikit rezeki ini saya betulkan rumah. Saya juga membeli kereta baru, (Toyota Wish) agar isteri dan anak-anak lebih selesa jika kami pulang ke kampung.

“Bukan itu sahaja, saya juga ada membelikan isteri sebuah kereta Proton Waja untuk memudahkan dia menghantar serta menjemput anak kami pulang dari sekolah,” ungkapnya yang turut dikenali dengan nama Brantas oleh penduduk kampung.

Sumber:jomlepak.com

Pelakon Datin Zizie Izette Dan Datuk Seri Bung Moktar Mendedahkan Nama Pertama Anak Mereka..

Pelakon Datin Seri Zizie Izette dan suaminya, Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Seri Bung Moktar Radin memilih nama Adam dan Alif untuk bayi kembar mereka.

“Buat masa sekarang, kami memilih nama pertama dulu. Nanti, ada nama tengah mereka yang akan dipilih oleh Zizie.

“Minggu depan kami akan daftarkan dan buatkan MyKid mereka,” kata Bung Moktar ketika dihubungi oleh Harian Metro di Kinabatangan.

Bayi kembar itu dilahirkan pada 29 Disember lalu di Pusat Perubatan Prince Court, Kuala Lumpur.

Zizie atau nama sebenarnya Zizie Izette Abdul Samad, 39, selamat mendirikan rumah tangga dengan Bung Mokhtar pada Disember 2009.

Sebelum ini, pasangan itu mempunyai dua orang anak angkat, Naila Nurjenna, 3 dan Aaric Zayn Izette, 7 bulan.

Sumber: hmetro

Tak Sampai Sejam Nikah Wanita Ini Dicerai Talak Tiga Di Hadapan Orang Ramai..

Sejak akhir-akhir ini, kecoh di media sosial tentang wang hantaran berikutan viral hantaran RM15k.

Seorang juru foto gambar perkahwinan yang menggunakan nama Facebook Boii Amani Hashim, menceritakan satu kisah “jadi suami hanya setengah jam” yang dikatakan berlaku di depan matanya sendiri.

Tak Sampai Sejam Nikah, Wanita Ini Diceraikan Talak Tiga Depan Orang Ramai

Mas Kahwin RM 22,222.22

Lama juga aku jadi photographer wedding. Macam-macam aku dah tempuh. Ni aku nak share sikit cerita yang pernah terjadi depan aku dulu. Mas hantaran kahwin mak ayah perempuan ni letak # RM22,222.22. Memang mahal gila … tapi si lelaki ni setuju. Aku tengok pun lelaki ni bukan calang-calang orang juga.

Akad Nikah Selesai Sekali Lafaz

So sampai la hari akad nikah, happy je dua-dua belah pihak. Pengantin muka dah tak sabar mengawan. Ye la, musim hujan masa tu. Tok kadi sampai maka berlangsung la majlis akad nikah dan selamba dengan senafas je si lelaki lafazkan akad. Baru Sedar Duit Hantaran Tak Cukup Seribu

Hantaran pun bertukar tangan begitu juga dengan mas khawin. Masa lelaki tu nak baca lafaz takliq, tiba-tiba sedara dari pihak perempuan bising “duit hantaran tak cukup seribu ni”

Terus bangun pengantin perempuan dari tempat duduk. Tinggikan suara kat pengantin lelaki bertanyakan pasal apa tak cukup seribu … siap pihak perempuan perli-perli “dah tahu tak cukup duit tapi gatal sangat nak kahwin tu kenape”

“Baru jadi isteri tak sampai setengah jam dah macam ini …”

Yang pengantin lelaki walaupon mata berkaca, dia senyum je. Dia ambil microphone lepas itu dia cakap. “Baru jadi isteri tak sampai setengah jam dah macam ni. Saja saya tak cukupkan seribu sebab nak tengok kamu macam mana. Ni ade saya bawa wang yang tak cukup tu “sambil buka bag yang berkepok-kepok duit 50 dengan 100.

Cerai terus…

“Takpa la … alang-alang semua ada kat sini, boleh jadi saksi saya. saya ceraikan awak dengan talak tiga.

Assalamualaikum ”

drop microphone

Salam-salam terus gerak.

Tu la … Dah ada orang nak tu kira nasib baik la bai. Perempuan bersepah sekarang.Tepi-tepi bustop pun boleh petik. Kau bukak wechat. Berapa ramai yang serah diri free? Kau ingat lelaki-lelaki dalam drama jam 7 tu wujud ke?

 

Sumber: viralgempak