10 produk mudah yang menjadikan penciptanya seorang jutawan

Sesetengah orang mengatakan bahawa kita tidak akan dapat menjadi jutawan dengan hanya dengan pekerja bawahan. Oleh sebab itu, sesetengah orang memilih untuk menjalankan perniagaan mereka sendiri. Daripada keperluan asas seperti makanan dan pakaian kepada mainan sehingga ke barangan teknikal yang lain. Ada sahaja individu yang cuba mencipta produk-produk baru dan menarik, dengan harapan agar ia mendapat permintaan yang tinggi daripada orang ramai. Dan tentu saja, semakin tinggi permintaan, keuntungan yang lebih besar para peniaga bertambah, bukan?

Tetapi, selain daripada makanan, tempat tinggal, dan pakaian, apa produk lain yang boleh dipasarkan? Lihatlah ciptaan-ciptaan berikut yang inovatif, ya, tetapi juga sangat mudah. Namun, produk-produk ini menjadi sangat popular dan mendapat permintaan yang sangat tinggi.

  1. Nota boleh dilekat oleh Spencer Silver

Doktor Spencer Silver merupakan seorang ahli kimia yang bekerja menggunakan jenis gam baru dan beliau secara tidak sengaja menemui bahan yang kuat melekat tetapi mudah ditanggalkan daripada permukaan. Akibatnya, beliau mencipta helaian berwarna cerah ini lengkap dengan pelekat. Doktor Silver menjadi jutawan kerana nota ini.

  1. Plaster

Seorang penyelidik lelaki yang tidak bernama bekerja untuk syarikat Johnson & Johnson pada tahun 1920-an mencipta plaster. Idea itu datang ke fikirannya selepas isterinya secara tidak sengaja mencederakan dirinya semasa menyiapkan makanan mereka. Beliau menggunakan plaster untuk menutup luka bagi mencegahnya daripada dijangkiti kuman. Sejak itu, beberapa pengeluar telah menjual pelbagai jenis plaster di seluruh dunia.

  1. Velcro oleh George de Mestral

George de Mestral adalah seorang jurutera dari Switzerland yang mencipta velcro. Idea itu muncul setelah beliau mengkaji benih tumbuhan ‘burdock’ yang berpegang pada pakaiannya semasa perjalanannya mendaki bukit. Beliau mengetahui bahawa cangkuk kecil tumbuhan tersebut boleh melekat pada hampir apa saja. Setakat ini, syarikat induknya memperoleh kira-kira $100 juta setiap tahun.

  1. Botol terbalik oleh Paul Brown

Paul Brown mencipta botol terbalik pada tahun 1991 dan menjual ciptaannya kepada NASA, Heinz, dan beberapa pengeluar syampu. Beliau kemudian menjual syarikatnya dan hak reka bentuk tersebut pada tahun 1995 dan menerima $14 juta sebagai balasannya.

  1. Penyedut minuman berlingkar

Penyedut minuman berwarna terang dan luar biasa ini menjadi popular dalam kalangan kanak-kanak di seluruh dunia. Reka bentuk yang unik dan menyeronokkan sahaja dicipta untuk membantu menggalakkan kanak-kanak minum susu dan jus, bukannya minuman ringan berkarbonat.

  1. “Hula hoop”

Terdapat individu yang melihat sekelompok kanak-kanak bermain dengan gelung buluh dan memutuskan untuk mengganti buluh dengan plastik. Kira-kira 100 juta hula gelung telah dijual di seluruh dunia. Ia menjadikan penciptanya jutawan dengan cepat.

  1. Bayi Beanie oleh Ty Warner

Werner memperoleh berjuta-juta dolar menerusi penciptaan mainan yang dipenuhi dengan pelet ini. Bayi Beanie dianggap sebagai koleksi oleh pengumpul tegar.

  1. Bantal haiwan kesayangan oleh Jennifer Telfer

Bantal berbentuk haiwan yang comel dan berkilau ini menjadi kegemaran kanak-kanak, terima kasih kepada Jennifer Telfer. Sebagai seorang ibu, beliau menyedari betapa anaknya suka menggunakan beruang teddy mewah dan mainan lembut seperti bantal dan kemudian menyedari bahawa itu adalah satu idea perniagaan yang hebat. Dan, nampaknya, Telfer betul.

  1. Crocs

Syarikat yang menghasilkan Crocs memperoleh berjuta-juta kerana selipar bilik tidur getah ini. Walaupun popularitinya tidak bertahan lama, tiada siapa yang boleh menafikan bahawa ia pernah menjadi sensasi di seluruh dunia.

  1. Spring pelangi

Mainan ini hanyalah spring berwarna pelangi, tetapi James berjaya memperoleh jumlah yang mengejutkan sebanyak $250 juta. Idea ini berlaku apabila beliau secara tidak sengaja menjatuhkan spring di lantai.

 Era Baru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *